31.10.23

Φασόλια πιάζ

Σαλάτα με ενδιαφέρουσα γεύση, που ενισχύεται αν την αφήσετε για λίγο σκεπασμένη στο ψυγείο.

για 4-6 άτομα
½ κιλό ξερά φασόλια (κατά προτίμηση μαυρομάτικα)
2-3 φρέσκιες ντομάτες
10-12 ελιές Καλαμών
2 κρεμμύδια (σε ροδέλες)
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
χυμό 1 λεμονιού ή 4 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί

Προετοιμάζετε τα φασόλια, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία τους. Στη συνέχεια, τα βράζετε σε μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα αδειάζετε σε βαθύ μπολ ή σαλατιέρα.

Κόβετε τις ντομάτες σε φέτες ή κύβους και τις ρίχνετε στη σαλατιέρα. Προσθέτετε το μαϊντανό και τα κρεμμύδια.

Βάζετε σε γυάλινο βάζο με καπάκι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού ή το ξίδι και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάτε για λίγο, μέχρι να ανακατευτούν καλά.

Περιχύνετε με τη βινεγκρέτ τη σαλάτα και ανακατεύετε για να πάει παντού. Διακοσμείτε με τις ελιές και σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50-60 λεπτά

Δοκιμάστε να την εμπλουτίσετε, προσθέτοντας στα υλικά, ψάρι τόνο κονσέρβας, σε κομμάτια.

Εάν χρησιμοποιήσετε μαυρομάτικα φασόλια, αντίθετα με όλα τα άλλα είδη, δεν είναι απαραίτητο να τα μουλιάσετε σε νερό, πριν τα μαγειρέψετε.

Έτσι κερδίζετε χρόνο, αφού δεν είναι απαραίτητο να προετοιμαστείτε από την προηγούμενη μέρα.

Μπορείτε να προσθέσετε στη σαλάτα κι άλλα λαχανικά, όπως για παράδειγμα, σέλινο, πιπεριές σε διάφορα χρώματα, παντζάρια κ.ο.κ..