Οπως όλα τα σιροπιαστά, έτσι και το σαραγλί είναι από τα αγαπημένα γλυκά των Ελλήνων. Για να εξασφαλίσετε την επιτυχία του, αρκεί να επιλέξετε ένα βούτυρο πολύ καλής ποιότητας.
για 60 κομμάτια
2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα τριμμένη
1 φλιτζ. του καφέ σουσάμι καβουρδισμένο
1 κουτ. σούπας κοφτή σκόνη κανελογαρίφαλο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
700 γραμ. φύλλο κρούστας
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
για το σιρόπι
1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 γαρίφαλα
ξύσμα λεμονιού
Ετοιμάζετε το μίγμα της γέμισης αναμιγνύοντας σε μια λεκάνη την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, το σουσάμι, τη ζάχαρη και το κανελογαρίφαλο.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε καθαρό πάγκο και τα τοποθετείτε ανά δύο (το ένα πάνω στα άλλο), αφού πριν τα βουτυρώσετε. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του κάθε διπλού φύλλου με την ανάλογη ποσότητα από το μίγμα της γέμισης, και τυλίγετε τα φύλλα σε ρολό. Παίρνετε το πρώτο ρολό και το τοποθετείτε-κουλουριαστά-στο κέντρο του ταψιού (που έχετε πριν βουτυρώσει). Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα επόμενα δύο φύλλα κρούστας και τα τοποθετείτε γύρω από αυτό που βάλατε πρώτα, κουλουριασμένα στο ταψί. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και n γέμιση.
Περιχύνετε το γλυκό με λίγο λιωμένο βούτυρο, το τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 7-8 λεπτά περίπου. Περιχύνετε το σαραγλί με το σιρόπι αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Το σαραγλί διατηρείται εκτός ψυγείου για 1 εβδομάδα. Για να παραμείνει τραγανό, καλό θα ήταν να αποφύγετε να το σκεπάσετε με πλαστική μεμβράνη.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε την καρυδόψιχα ή την αμυγδαλόψιχα, με φιστίκια Αιγίνης.