30.10.23

Αγριογούρουνο με κόκκινο κρασί

Μπελαλίδικο φαγητό που, όμως, σίγουρα αξίζει τον κόπο του γιατί είναι πεντανόστιμο!

για 4-6 άτομα
1.000-1.250 γραμ. αγριογούρουνο ψαχνό (σε μερίδες)
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκ.)
1-2 καρότα (σε ροδέλες)
2 κλωνάρια σέλινο (ψιλοκομ.)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
2 φύλλα δάφνης
1 ντομάτα φρέσκια (ψιλοκομ.)
1 ξυλάκι κανέλα
1-2 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

για τη μαρινάτα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (σε φέτες)
2 σκελίδες σκόρδο (κομμένες)
σέλινο, μαϊντανό
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι ξίδι
μαύρο πιπέρι σε κόκκους

Ρίχνετε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά της μαρινάτας, ανακατεύετε και ρίχνετε μέσα το κρέας. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί μια 12 ώρες τουλάχιστον. Το στραγγίζετε, λίγο πριν το μαγειρέψετε.

Τσιγαρίζετε με ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα το κρέας. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύετε μια 1 λεπτό και σβήνετε με κρασί. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά περίπου.

Μεταφέρετε το φαγητό σε πήλινο σκεύος ή ταψί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και το ψήνετε σκεπασμένο, σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζετε το φαγητό μια να αποκτήσει ωραία κρούστα.

Σερβίρετε το αγριογούρουνο όσο είναι ακόμη ζεστό, γιατί άμα κρυώσει, το κρέας του σκληραίνει και δεν είναι το ίδιο νόστιμο.

Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες

Για να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο μαριναρισμένο αγριογούρουνο που θα βρείτε συσκευασμένο στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ.