Από τα πιο αγαπημένα λαδερά φαγητά, με δυνατή γεύση, ελληνικότατο παρά το τούρκικο όνομά του.
για 6 άτομα
1 ½ κιλό μελιτζάνες αργίτικες
3 κρεμμύδια (σε φέτες)
5-6 φρέσκες ντομάτες (ψιλοκομμένες) ή 1 κουτί κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ζάχαρη
Καθαρίζετε τις μελιτζάνες αφαιρώντας το κοτσάνι τους και τις πλένετε καλά. Με ένα μαχαίρι κάνετε δύο σχισμές, όχι πολύ βαθιές, σε κάθε μελιτζάνα σχηματίζοντας ένα σταυρό. Τις αλατίζετε, μέσα στις σχισμές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια τις πλένετε και τις στύβετε με τα χέρια σας να φύγει καλά το νερό. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και τηγανίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες να «μαραθούν» από όλες τις πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι τους.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια να μαραθούν. Προσθέτετε τις ντομάτες, το μαϊντανό και τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ζάχαρη και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Με κουτάλι γεμίζετε μία-μία τις μελιτζάνες με το μίγμα των κρεμμυδιών και τις τοποθετείτε σε ταψάκι ή πυρέξ. Τις αλατοπιπερώνετε και τις περιχύνετε με τη σάλτσα που έχει μείνει (αλλιώς ρίξτε λίγο ζεστό νερό).
Βάζετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να μείνουν με το λάδι τους.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Μπορείτε να πασπαλίσετε το φαγητό με λίγη τριμμένη φρυγανιά πριν το βάλετε στο φούρνο, για να κάνει μια ωραία κρούστα.
Για να του δώσετε περισσότερο άρωμα και γεύση μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά της συνταγής 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο.