4.10.23

Σπανακοτυρόπιτα

Μια υγιεινή και συνάμα θρεπτική πίτα, πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο.

για ταψί 35x40 εκ.
1 ½ κιλό σπανάκι
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
350 γραμ. τυρί φέτα (τριμμένη)
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 αβγά
500 γραμ. φύλλο κρούστας

Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι με άφθονο νερό. Το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και το ρίχνετε σε τρυπητό. Το πασπαλίζετε με αλάτι και το στύβετε με τα χέρια σας, να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί.

Ρίχνετε το σπανάκι σε βαθιά λεκάνη ή μπολ και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το τυρί φέτα, λίγο λάδι και τα αβγά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε το μίγμα.

Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε τα μισά από τα φύλλα, λαδωμένα ένα-ένα. Από πάνω απλώνετε το μίγμα με το σπανάκι, στρώνοντάς το με κουτάλι να πάει παντού ομοιόμορφα. Σκεπάζετε το μίγμα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα επίσης ένα-ένα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και αλείφετε την επιφάνειά της με λίγο ακόμη λάδι.

Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει n επιφάνειά της.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Για να μην «αρπάξει» και ξεραθεί το πάνω φύλλο, που βρίσκεται στην επιφάνεια της πίτας, καλό θα ήταν να το ραντίσετε με λίγο νεράκι, πριν βάλετε την πίτα στο φούρνο.