Νόστιμα παξιμαδάκια, που εάν τα προσθέσετε στις σαλάτες σας, θα τους δώσουν ξεχωριστή γεύση.
για 30 κομμάτια περίπου
300 γραμ. αλεύρι
50 γραμ. ζάχαρη
φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
1 ½ κουταλάκι γλυκού αμμωνία
100 ml γάλα ή νερό
1 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο
λίγο αλάτι
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και ανοίγετε μια λακκούβα στο κέντρο του. Διαλύετε την αμμωνία στο γάλα ή το νερό και τη ρίχνετε στο αλεύρι. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο, το γλυκάνισο, το αλάτι και το ξύσμα του φρούτου (εάν βάλετε).
Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε για 1 ½ ώρα περίπου σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια πλάθετε 1 μεγάλη ή 2 μικρές φραντζόλες και τις τοποθετείτε σε λαμαρίνα ή ταψί.
Αλείφετε τις φραντζόλες με το χτυπημένο ασπράδι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου.
Αφήνετε τις φραντζόλες να κρυώσουν πολύ καλά και στη συνέχεια τις κόβετε σε φέτες.
Αραδιάζετε τις φέτες σε λαμαρίνα και τις ψήνετε στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.
Βγάζετε τα παξιμάδια από το φούρνο και τα αφήνετε σε λαμαρίνα να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος αναμονής: 1 ½ ώρα
Χρόνος ψησίματος: 55 λεπτά
Μπορείτε να τα διατηρήσετε μέχρι και 1 μήνα, σε καλά κλεισμένο κουτί μπισκότων.