για 6-8 άτομα
3 μέτριες πατάτες
λάδι για το τηγάνισμα
για τον κιμά
800 γραμ. κιμά
1 κουτ. σούπας βούτυρο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκ.)
1 σκελ. σκόρδο (λιωμένο)
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες (ψιλοκομ.)
1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
μαϊντανό (ψιλοκομ.)
1 φλιτζ. τσαγιού συμπ. χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
λίγο τριμμένο μπαχάρι
για την μπεσαμέλ
5-6 κουτ. σούπας βούτυρο
7 κουτ. σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
3 ποτήρια φρέσκο γάλα
2 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)
1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
αλάτι, λευκό πιπέρι
Καθαρίζετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις κόβετε σε σχετικά λεπτές φέτες. Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε για μισή ώρα να «ιδρώσουν». Τις ξεπλένετε με μπόλικο κρύο νερό, τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζετε ελαφρά σε καυτό λάδι, προσθέτοντας λάδι κατά διαστήματα όταν το απορροφούν.
Τις αφήνετε να στραγγίσουν καλά σε σουρωτήρι. Τηγανίζετε και τις πατάτες. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν και αυτές.
Σοτάρετε σε κατσαρόλα στο βούτυρο και το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για να μη σβολιάσει ο κιμάς.
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το μαϊντανό, το μπαχάρι και το χυμό της ντομάτας. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε, μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ Την κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί (κρατάτε λίγο) και αλατοπίπερο.
Σε ταψί στρώνετε τα υλικά σας, βάζοντας 1 στρώση πατάτες κάτω και από πάνω τον κιμά και τις μελιτζάνες εναλλάξ.
Απλώνετε από πάνω την μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με κεφαλοτύρι και ψήνετε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 50-60 λεπτά