10.10.23

Κολοκυθοκεφτέδες

Καλοκαιρινό λαχταριστό μεζεδάκι, ωραία επιλογή για ουζάκι ή μπύρα.

για 4-5 άτομα
1 κιλό κολοκυθάκια
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι
1 αβγό
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
¾ φλιτζ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
½ ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό
αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Πλένετε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζετε και τα τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη ή στο μύλο των λαχανικών. Τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά.

Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το τρίβετε. Στύβετε με τα χέρια σας τα τριμμένα κολοκυθάκια, για να φύγουν τα υγρά τους και τα ρίχνετε σε βαθύ μπολ. Προσθέτετε τη φρυγανιά, το αβγό, το τυρί, το δυόσμο ή το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε.

Ανακατεύετε με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχετε ένα μίγμα εύπλαστο. Εάν δεν είναι αρκετά σφιχτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμη φρυγανιά.

Βάζετε σε ένα ρηχό πιάτο αλεύρι. Πλάθετε με το μίγμα κεφτεδάκια, ούτε πολύ μεγάλα ούτε μικρά.

Αλευρώνετε τα κεφτεδάκια και ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα. Τηγανίζετε τους κολοκυθοκεφτέδες, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

Βγάζετε τους κολοκυθοκεφτέδες σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρετε χλιαρούς.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος τηγανίσματος: 25 λεπτά

Για να πλάθονται πιο εύκολα οι κολοκυθοκεφτέδες σας, μπορείτε να αφήσετε το μίγμα σκεπασμένο για 1-2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει.