Ιδιαίτερα εύγευστο, δροσερό αναψυκτικό, με τη χαρακτηριστική γεύση του πικραμύγδαλου.
για 2 ½ λίτρα περίπου
400 γραμ. αμύγδαλα
3-4 πικραμύγδαλα ή μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
Ζεματάτε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα σε καυτό νερό για μερικά λεπτά. Τα ξεφλουδίζετε και τα κοπανάτε στο γουδί λίγα-λίγα, προσθέτοντας κάθε φορά 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη και 3-4 κουτ. σούπας νερό, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.
Βράζετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί καλά n ζάχαρη. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι.
Προσθέτετε στο σιρόπι την αλοιφή των αμυγδάλων και τα βράζετε όλα μαζί για 5-10 λεπτά ακόμη.
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Το περνάτε από σουρωτήρι στρωμένο με γάζα. Στύβετε σφιχτά τη γάζα, μέχρι να στραγγίξουν τα αμύγδαλα.
Όταν κρυώσει τελείως η σουμάδα, την μοιράζετε σε καθαρά και αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια με καπάκι.
Σερβίρετε τη σουμάδα σε ψηλά ποτήρια, αραιωμένη με παγωμένο νερό, υπολογίζοντας για κάθε ποτήρι 3-4 κουτ. σούπας της σούπας σουμάδα.
Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Αντί να προσθέσετε νερό, δοκιμάστε να αραιώσετε τη σουμάδα σας, με κάποιο φυσικό ανθρακούχο νερό και το αποτέλεσμα, σίγουρα θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα!