Κλασικό μεζεδάκι για το ούζο, που μπορείτε να έχετε έτοιμο στο ψυγείο σας για κάθε περίσταση.
για 6-8 άτομα
1-2 φρέσκα χταπόδια (συν. βάρους 2 κιλ.)
4-5 κόκκους πιπέρι
1 καρότο
λίγο σέλινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζ. ξίδι από λευκό κρασί
αλάτι
ρίγανη
Καθαρίζετε τα χταποδάκια, αφαιρώντας τα μάτια και το δόντι τους. Τα ξεπλένετε με άφθονο νερό και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Προσθέτετε τους κόκκους του πιπεριού, το ½ φλιτζάνι ξίδι, το καρότο και το σέλινο. Αφήνετε τα χταπόδια να σιγοβράσουν για 1 ½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα βγάζετε από την κατσαρόλα και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν καλά.
Μόλις κρυώσουν, χωρίζετε τα πλοκάμια τους και τα ρίχνετε σε βαθύ μπολ ή εάν προτιμάτε μπορείτε να τα κόψετε σε ροδελίτσες. Τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο ξίδι και τα πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Τα αφήνετε σκεπασμένα στο ψυγείο για 1 μέρα τουλάχιστον, να ποτιστούν με το λαδόξιδο και να νοστιμίσουν.
Τα σερβίρετε σε πιατέλα και αν θέλετε τα πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:1 ½ ώρα
Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του χταποδιού καλό θα ήταν, μετά τα πρώτα 40 λεπτά βρασίματος, να αλλάξετε το νερό όπου βράζει με φρέσκο ζεστό νερό.
Εάν σας αρέσει το σκόρδο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο πριν βάλετε το χταπόδι στο ψυγείο, για να αποκτήσει πιο πικάντικη γεύση.