Ενας ξεχωριστός και πολύ γευστικός τρόπος για να φτιάξετε ένα εύκολο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό φαγητό με μακαρόνια. Με γέμιση από ζυμαρικά, γάλα, αβγά και τυριά, η πίτα αυτή, θα ενθουσιάσει μικρούς. και μεγάλους.
για 6 άτομα
300 γραμ. σπαγγέτι
1 ½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο (λιωμένο)
2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα και κεφαλοτύρι ή πεκορίνο (τριμμένα)
450 γραμ. φέτα σκληρή
πολύ λίγο αλάτι, πιπέρι
8 φύλλα κρούστας
8 αβγά
αλάτι, πιπέρι
Βράζετε τα μακαρόνια «αλ ντέντε» σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε.
Βάζετε τη φέτα σε μπολ και τη λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε το γάλα, το τριμμένο τυρί (κρατάτε λίγο για τη συνέχεια), το αλατοπίπερο, το ½ φλιτζάνι από το βούτυρο, τα 7 αβγά χτυπημένα καλά και τα μακαρόνια και ανακατεύετε καλά. Το μίγμα θα πρέπει να είναι ελαφρώς ρευστό. Αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέστε λίγο ακόμη γάλα.
Βουτυρώνετε 4 φύλλα κρούστας και τα στρώνετε σε ταψί μετρίου μεγέθους. Ρίχνετε από πάνω το μίγμα με τα μακαρόνια και το σκεπάζετε με άλλα 4 φύλλα κρούστας, επίσης βουτυρωμένα.
Χτυπάτε το αβγό που περίσσεψε μαζί με λίγο γάλα και λίγο τριμμένο τυρί και αλείφετε με τα μίγμα αυτό την επιφάνεια της πίτας, για να πάρει χρώμα.
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο, στους 180-200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:60 λεπτά
Εάν δείτε ότι η πίτα παίρνει πολύ γρήγορα χρώμα, καλύψτε την με αλουμινόχαρτο και αφήστε την να ψηθεί και εσωτερικά.
Μην βράσετε πολύ τα μακαρόνια, γιατί θα λασπώσουν στο ψήσιμο.