2.10.23

Πατατοκροκέτες

Νόστιμο και εύκολο ορεκτικό, ιδανικό για τραπέζι ή μπουφέ, αλλά και για τις ξαφνικές επισκέψεις!

για 4-5 άτομα
1 κιλό πατάτες
¾ φλιτζανιού κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
2-3 αβγά
1 μικρό κρεμμύδι (τριμμένο)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη
λάδι για το τηγάνισμα

Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζετε σε μπόλικο νερό. Τις στραγγίζετε, τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από το μύλο των λαχανικών, να γίνουν πουρές.

Σπάτε τα αβγά και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα και σε χωριστό σκεύος χτυπάτε τους κρόκους ελαφρά.

Ρίχνετε σε μπολ τον πουρέ πατάτας, το τριμμένο τυρί, τους κρόκους, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε, προσθέτετε τη μαρέγκα και ανακατεύετε πάλι.

Αδειάζετε τη φρυγανιά σε ρηχό πιάτο. Παίρνετε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθετε κεφτεδάκια ή μακρόστενα κομμάτια. Κυλάτε τις πατατοκροκέτες μέσα στο πιάτο με τη φρυγανιά, έτσι ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και τηγανίζετε τις κροκέτες μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

Σερβίρετε τις πατατοκροκέτες σας σε βαθύ πιάτο ή μπολ και πασπαλίζετε με τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά

Καλό θα ήταν, μόλις ανακατέψετε καλά όλα τα υλικά, να βάλετε το μίγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Έτσι, θα σφίξει και θα πλάθεται πια εύκολα.