2.10.23

Σπεντζοφάι

Παραδοσιακό μεζεδάκι για ούζο ή κρασί, που φέρνει αμέσως στο νου το αγαπημένο μας και πανέμορφο Πήλιο.

για 4-6 άτομα
½ κιλό λουκάνικο (με μπαχαρικά)
½ κιλό πράσινες πιπεριές (μακρόστενες)
4-5 μεγάλες ντομάτες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό (προαιρετικά)

Κόβετε το λουκάνικο σε ροδέλες και το τηγανίζετε ελαφρύ. Πετάτε το λίπος του και φροντίζετε να το διατηρήσετε ζεστό.

Πλένετε τις πιπεριές, κόβετε το πάνω μέρος και αφαιρείτε τους σπόρους (εάν οι πιπεριές είναι μεγάλες, τις κόβετε στη μέση). Τις τηγανίζετε ελαφρά.

Τρίβετε τις ντομάτες στον τρίφτη ή τις πολτοποιείτε στο μύλο των λαχανικών και τις βάζετε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, μαζί με λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τις αφήνετε σε δυνατή φωτιά και, μόλις πάρουν βράση, ρίχνετε τις πιπεριές και το λουκάνικο. Προσθέτετε λίγο νερό και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί σε σιγανή φωτιά.

Μόλις το φαγητό απορροφήσει τα υγρά και μείνει με τη σάλτσα του, το κατεβάζετε από τη φωτιά.

Το σερβίρετε αμέσως, πασπαλισμένο εάν θέλετε, με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά

Εάν το προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καυτερές πιπεριές. Σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να βάλετε καθόλου πιπέρι.