Χαρίζει πλούσια γεύση σε διάφορα φαγητά, όπως λαχανοντολμάδες, γιουβαρλάκια, σούπες, φρικασέ, μαγειρίτσα κ.ά.
για 1 δόση
2 αβγά
χυμό 1-2 λεμονιών
ζωμό από το φαγητό
Αβγολέμονο κρέμα
3 κρόκοι αβγών
½ φλιτζάνι τσαγιού ζωμό κρέατος ή νερό (κρύο)
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
2 ½ φλιτζάνια ζουμί από το φαγητό (ζεστό και σουρωμένο)
χυμό 1-2 λεμονιών
1 κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο
Σπάτε σε γυάλινο βαθύ σκεύος τα αβγά και τα χτυπάτε ελαφρά με σύρμα ή πιρούνι. Ρίχνετε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και, χτυπώντας διαρκώς, προσθέτετε σιγά-σιγά το ζουμί από το φαγητό. Ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα με το φαγητό και την κουνάτε γρήγορα, με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντού το αβγολέμονο.
Παραλλαγή: Αβγολέμονο κρέμα
Χτυπάτε ελαφρά τους κρόκους σε γυάλινο μπολ. Διαλύετε το κορν φλάουρ με λίγο κρύο ζωμό ή νερό και το ρίχνετε μέσα στους κρόκους.
Μεταφέρετε το μίγμα σε μια κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο ή σε σκεύος μπεν μαρί και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο και το χυμό λεμονιού.
Αφήνετε το μίγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει και να γίνει μια ελαφριά κρέμα. Μόλις κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε ζωηρά να λιώσει και ρίχνετε το χυμό λεμονιού. (Μην αφήσετε την κρέμα να βράσει πολύ, γιατί πήζει περισσότερο όσο κρυώνει).
Μπορείτε να το σερβίρετε και χωριστά σε μπολ ή σαλτσιέρα.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Για πιο ελαφριά γεύση στη σάλτσα αβγολέμονο, αντικαταστήστε τους κρόκους με ασπράδια. Για να εμπλουτίσετε την κρέμα αβγολέμονο, προσθέτετε προς το τέλος του μαγειρέματος ¾ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος.