1.10.23

Κουραμπιέδες


Αγαπημένο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό, αλλά και γλυκό κεράσματος σε γάμους και βαφτίσια.

για 20-25 κομμάτια
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κρόκος αβγού
2 κουτ. σούπας μαστίχα ποτό
2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια

για το πασπάλισμα
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
λίγο ανθόνερο

Κοσκινίζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.

Ρίχνετε το βούτυρο στο μπολ του μίξερ και το χτυπάτε για 5 λεπτά περίπου στη δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτετε τον κρόκο και το ποτό. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί, βάζετε τον γάντζο στο μίξερ και αρχίζετε να ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι.

Ζυμώνετε πολύ καλά το μείγμα, ώστε να πάρετε μια ζύμη που να πλάθεται εύκολα.

Σταματάτε το μίξερ, παίρνετε κομματάκια από τη ζύμη και πλάθετε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλετε. Τους βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα και τους ψήνετε σε μέτριο φούρνο, για 20-25 λεπτά περίπου.

Μόλις ψηθούν, τους βγάζετε σε πιατέλα, τους ραντίζετε με το ανθόνερο και τους πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη, ρίχνοντάς την μέσα από σουρωτήρι για να πέφτει αφράτη, χωρίς σβώλους.

Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά

Για να ετοιμάσετε κουραμπιέδες αμυγδάλου αρκεί στην παραπάνω συνταγή να προσθέσετε 2 φλιτζ τσαγιού αμυγδαλόψιχα αποφλοιωμένη, χοντροκομμένη και καβουρδισμένη. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, θα αφαιρέσετε την αντίστοιχη ποσότητα του αλεύρου και θα αυξήσετε κατά 1-2 κουταλιές σούπας τη ζάχαρη.