Νόστιμα και τραγανά, καλή λύση για τη δουλειά, το σχολείο, τις εκδρομές αλλά και τα ταξίδια σας.
για 30-40 κομμάτια
3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
100 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γραμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1 αβγά
½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
άρωμα βανίλιας
1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
για το πασπάλισμα
1 ασπράδι αβγού
50 γραμ. σουσάμι
1 πρέζα αλάτι
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε λεκανίτσα και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του. Ρίχνετε το αβγό, το γάλα, το βούτυρο λιωμένο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι.
Αρχίζετε να ανακατεύετε ξεκινώντας από το κέντρο και παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω.
Ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υγρά υλικά και να έχετε μια ζύμη εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας (αλλιώς προσθέστε λίγο ακόμη αλεύρι ή γάλα). Με μπαλίτσες ζύμης, πλάθετε κουλουράκια στο σχήμα που θέλετε.
Στρώνετε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζετε επάνω τα κουλούρια, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν.
Χτυπάτε το ασπράδι σε ένα μπολάκι και αλείφετε ένα-ένα τα κουλουράκια σας με πινέλο. Τα πασπαλίζετε με το σουσάμι, φροντίζοντας να κολλήσει σχεδόν σε όλη την επιφάνειά τους.
Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε τα κουλουράκια στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει το σουσάμι ένα ωραίο ξανθό χρώμα.
Χρόνος προετοιμασίας: 50-60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:15-20 λεπτά
Τα κουλουράκια με σουσάμι, αφού κρυώσουν καλά, μπορείτε να τα φυλάξετε σε κουτί μπισκότων για 1 εβδομάδα περίπου.