30.9.23

Μαρμελάδα φράουλα

Η αγαπημένη των παιδιών ...κάθε ηλικίας με γεύση ακαταμάχητη όταν είναι σπιτική!

για 1 ½ κιλό περίπου
1 κιλό φράουλες (ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες)
700 -750 γραμ. ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
χυμό 1 λεμονιού

Πλένετε τις φράουλες, τις σκουπίζετε και αφαιρείτε το πράσινο κοτσάνι με τα φύλλα τους. Αν είναι μικρές τις αφήνετε ολόκληρες ενώ, αν είναι μεγάλες, τις κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύετε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, Αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά περίπου.

Ρίχνετε τις φράουλες στο σιρόπι και βράζετε για 5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τους χυμούς τους. Αφαιρείτε τον αφρό, που δημιουργείται στην επιφάνεια του σιροπιού, με τρυπητή κουτάλα.

Βγάζετε τις φράουλες, τις αφήνετε στην άκρη και ρίχνετε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το σιρόπι να πάρει ξανά, 1-2 βράσεις.

Ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα τις φράουλες και τις βράζετε για 5-6 λεπτά ακόμη μέσα στο σιρόπι.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα, σκεπασμένη με πετσέτα κουζίνας, για 12 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να κρυώσει καλά.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες

Κατά τη διάρκεια του βρασίματος είναι απαραίτητο να ξαφρίζετε συχνά τη μαρμελάδα, για να έχει μεγαλύτερη διαύγεια.

Μπορείτε να διατηρήσετε τη μαρμελάδα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν τη βάλετε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα με καπάκι στο ψυγείο σας.