Η πιο φημισμένη σαλάτα της ελληνικής κουζίνας, που δένει άψογα με το εξίσου διάσημο σουβλάκι.
για 6-8 άτομα
500 γραμ. γιαούρτι σακούλας
1-2 μεγάλα αγγούρια
2-4 σκελίδες σκόρδο
ξίδι από λευκό κρασί
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Πλένετε τα αγγούρια και τα ξεφλουδίζετε. Τα τρίβετε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά. Μπορείτε να τα πιέσετε με τα δάχτυλά σας, για να φύγουν τα πολλά υγρά.
Ξεφλουδίζετε τις σκελίδες του σκόρδου και τις χτυπάτε στο γουδί μέχρι να γίνουν πολτός.
Βάζετε το γιαούρτι σε μεγάλη λεκάνη ή μπολ και το αναμιγνύετε με το αγγούρι και τον πολτό του σκόρδου. Αλατίζετε και προσθέτετε σιγά-σιγά το ξίδι και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς. Δοκιμάζετε και προσθέτετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, ξίδι, λάδι ή αλάτι.
Αφήνετε το τζατζίκι, σκεπασμένο στο ψυγείο να «σταθεί» μια 2-3 ώρες πριν το σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Μπορείτε να αυξομειώσετε την ποσότητα του σκόρδου που θα βάλετε στο τζατζίκι σας, για να το κάνετε πια ελαφρύ ή πιο βαρύ.
Για να μην έχει έντονη οσμή και να μη σας «καίει» το σκόρδο, μπορείτε να αφαιρέσετε την πράσινη ουρίτσα του.
Εάν δεν έχετε γιαούρτι σακούλας και χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο, θα πρέπει πρώτα να το βάλετε σε τουλπάνι για 2-3 ώρες, για να στραγγίσουν τα υγρά του.
Τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, δεν είναι κατάλληλα για να φτιάξετε τζατζίκι.