5.10.23

Ζύμη για ψωμί

για 2 καρβέλια
30 γραμ. μαγιά νωπή
1 κιλό αλεύρι (σκληρό κατάλληλο για ψωμί)
30 γραμ. ζάχαρη ή μέλι
650 ml νερό (χλιαρό)
1 κουταλιά σούπας αλάτι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε λεκάνη. Ζυγίζετε και συγκεντρώνετε όλα τα υλικά σας, σε καθαρό πάγκο κουζίνας. Διαλύετε τη μαγιά σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη ή το μέλι και λίγο αλεύρι και ανακατεύετε, έτσι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αφήνετε το μίγμα με τη μαγιά σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.

Κάνετε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνετε το αλάτι, το λάδι και το μίγμα της μαγιάς. Αρχίζετε να ανακατεύετε και προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στα υγρά υλικά και να έχετε μια ζύμη σχετικά απαλή και εύπλαστη, που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Εάν κολλάει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι.

Ζυμώνετε με τα χέρια προς όλες τις κατευθύνσεις, με ζωηρές κινήσεις, απλώνοντας, σπρώχνοντας και διπλώνοντας ξανά και ξανά για 5-6 λεπτά περίπου.

Πλάθετε τη ζύμη σε μεγάλη μπάλα και αφού τη σκεπάσετε με 2-3 πετσέτες κουζίνας, την αφήνετε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για 1 ½ -2 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει.

Στη συνέχεια χωρίζετε τη ζύμη στα δύο, ξαναζυμώνετε και πλάθετε 2 φραντζόλες ή καρβελάκια. Τοποθετείτε τα ψωμιά σε ελαφρά λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα. Χαράζετε με μαχαίρι ή ψαλίδι τα ψωμιά και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, για άλλη 1 ώρα τουλάχιστον.

Ψήνετε τα ψωμιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά πριν τα κόψετε.

Χρόνος αναμονής: 2 ½ ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 30-35 λεπτά