Το πιλάφι με λαχανικά, σερβιρισμένο σε φόρμα, έχει εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά και γεύση!
για 8-10 άτομα
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι
1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
½ φλιτζάνι ζαμπόν (σε κύβους)
4- 4 ½ φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 κόκκινη πιπεριά (σε κύβους)
1 φλιτζάνι τσαγιού αρακά
½ φλιτζάνι τσαγιού καλαμπόκι
1-2 καρότα (σε κύβους)
3-4 κουταλιές σούπας βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Βάζετε το ρύζι σε ψιλό τρυπητό και το πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνετε να στραγγίσει.
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε, μέχρι να «γυαλίσει». Προσθέτετε το ζαμπόν και την πιπεριά και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτετε το νερό, αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα υγρά του. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος θα βάλετε στην κατσαρόλα τον αρακά, το καλαμπόκι και τα καρότα.
Αδειάζετε το πιλάφι σε φόρμα με τρύπα στη μέση και το πιέζετε με την ανάποδη ενός κουταλιού, να πάρει το σχήμα της. Αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και σερβίρετε. Τρώγεται ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.
Χρόνος προετοιμασίας:15-20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά
Για να γίνει πιο «ελαφρύ» το πιλάφι σας μπορείτε να το βράσετε κατευθείαν στο νερό, χωρίς να το τσιγαρίσετε πρώτα.
Για να είναι πιο νόστιμο το πιλάφι σας μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με ζωμό κότας, λαχανικών ή κρέατος. Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μειώσετε το αλατοπίπερο που θα βάλετε, γιατί ο ζωμός είναι ήδη αλατισμένος.