15.10.23

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Ο παστός μπακαλιάρος με τη νοστιμιά του, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον φρέσκο.

για 4-6 άτομα
800-1.000 γραμ. μπακαλιάρο (παστό)
λάδι για το τηγάνισμα
χυμό λεμονιού

για το κουρκούτι
1 κουταλιά αλεύρι
μπέικιν πάουντερ
αλάτι

για τη σκορδαλιά
500 γραμ. πατάτες (βρασμένες)
½ φλιτζάνι καρυδόψιχα (τριμμένη)
5-6 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
5 κουταλιές ξίδι
αλάτι

Ξεπλένετε τον μπακαλιάρο με άφθονο κρύο νερό και τον βάζετε, από το προηγούμενο βράδυ, σε μια λεκάνη με νερό. Τον αφήνετε να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα το νερό, 4-5 φορές τουλάχιστον.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Κόβετε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνετε στο μπλέντερ, προσθέτετε την καρυδόψιχα, το σκόρδο, το ξίδι και το αλάτι. Ρίχνετε λίγο από το λάδι και τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί. Τέλος, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, ρίχνετε σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι. Αφήνετε τη σκορδαλιά στο ψυγείο σε καλά σκεπασμένο σκεύος, μέχρι να τη σερβίρετε.

Στραγγίζετε το ψάρι και το σκουπίζετε καλά. Αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκαλα και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.

Φτιάχνετε κουρκούτι, έναν αραιό χυλό, ανακατεύοντας το αλεύρι με την μπέικιν, το νερό και το αλάτι. Βουτάτε ένα-ένα τα κομμάτια του ψαριού στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε σε άφθονο λάδι. Μόλις πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές, τα βγάζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Χρόνος αναμονής 24 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

Μπορείτε, αντί για πατάτα, να φτιάξετε τη σκορδαλιά χρησιμοποιώντας ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί (μουλιασμένη και στυμμένη).

Επιπλέον, μπορείτε να αντικαταστήσετε την καρυδόψιχα με αμυγδαλόψιχα.