21.10.23

Ροδάκινα κομπόστα

Ιδιαίτερα υγιεινό και εύπεπτο γλύκισμα, που μπορούν όλοι να απολαύσουν σε κάθε περίσταση.

για 4-6 άτομα
800 γραμ. ροδάκινα (4-5 κομμάτια)
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
χυμό και φλούδα ½ λεμονιού
3-4 κουτ. σούπας κονιάκ

Καθαρίζετε τα ροδάκινα, αφαιρώντας τις φλούδες τους και τα κόβετε στη μέση. Αφαιρείτε και πετάτε τα κουκούτσια τους (αν τα ροδάκινα είναι μεγάλα, τότε κόβετε τα μισά τους κομμάτια στα δύο).

Τα βάζετε σε μπολ και τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και σιγοβράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να «δέσει» ελαφρά.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα ροδάκινα, τη σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ροδάκινα, χωρίς όμως να λιώσουν και να χάσουν το σχήμα τους.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το κονιάκ. Κουνάτε την κατσαρόλα να πάει παντού το κονιάκ και αφήνετε την κομπόστα να κρυώσει. Τρώγεται χλιαρή ή κρύα.

Χρόνος προετοιμασίας:10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά

Μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα και να διατηρήσετε την κομπόστα για πολύ καιρό, σε καλά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, που θα τοποθετήσετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος ή ακόμη καλύτερα στο ψυγείο σας.