Κλασικό γλύκισμα, ιδιαίτερα δημοφιλές και πάντα ευπρόσδεκτο, από μικρούς και μεγάλους που αγαπούν τα σιροπιαστά γλυκά.
για 12-14 άτομα
4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
8 αβγά
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
2 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
½ κουταλάκι σόδα
σπορέλαιο (για το τηγάνισμα)
για το σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
ξύσμα 1 λεμονιού
2-3 γαρίφαλα
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το νερό να βράσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε με μια κίνηση το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υγρά υλικά. H ζύμη σας θα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας διαρκώς (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ).
Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά, για 5 λεπτά περίπου και το αφήνετε στην άκρη.
Βάζετε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με χοντρό οδοντωτό κορνέ. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και «κόβετε» με το κορνέ κορδόνια μήκους 5 εκ. Τηγανίζετε λίγα-λίγα τα τουλουμπάκια, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Μόλις τα βγάλετε από τη φωτιά, τα αφήνετε για λίγο σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, να αφήσουν το λάδι τους και στη συνέχεια τα ρίχνετε στο σιρόπι και τα αφήνετε για 5 λεπτά να σιροπιαστούν. Βγάζετε τα τουλουμπάκια από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο πιάτο ή πιατέλα.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος τηγανίσματος: 12-15 λεπτά
Για να μην έχουν βαριά γεύση «λαδίλας» τα τουλουμπάκια σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας σπορέλαιο ή κάποιο άλλο λάδι ειδικό για τηγάνισμα.
Τα τουλουμπάκια, καλό είναι να τρώγονται την ίδια μέρα που φτιάχτηκαν, αλλιώς φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο, το πολύ μέχρι την επόμενη μέρα.