1.11.23

Ραβανί παραδοσιακό

Από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα, αποθεώνεται πραγματικά από τους λάτρεις των σιροπιαστών!

για 16-18 κομμάτια
5 αβγά
ξύσμα 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι (ψιλό)
1-1 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ ή σόδα

για το σιρόπι
3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλλα
ξύσμα ½ λεμονιού
χυμό ½ λεμονιού

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με τη μπέικιν και το σιμιγδάλι.

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου, να αφρατέψει το μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτετε τα αβγά, με το ξύσμα του φρούτου και τα χτυπάτε για λίγο. Κατόπιν, ρίχνετε λίγο-λίγο το μίγμα σιμιγδαλιού-αλευριού. Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και τα στερεά υλικά απορροφηθούν τελείως από τα υγρά, το αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο ταψί.

Ψήνετε το γλυκό σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθεί το γλυκό το κόβετε σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια και το σιροπιάζετε αμέσως, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά να πάει παντού.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά

Είναι πολύ σημαντικό να ρίχνετε λίγο-λίγο το σιρόπι, με κουτάλι, σε όλη την επιφάνεια του γλυκού κι όχι όλο μαζί γιατί υπάρχει κίνδυνος το γλυκό σας να ξεφουσκώσει, να «καθίσει» όπως λένε.

Εάν δεν καταναλωθεί σε 1 ημέρα, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Πολλοί μάλιστα το προτιμούν τη δεύτερη μέρα, όταν είναι δροσερό από το ψυγείο.