Πιο ελαφρύς από τον κλασικό μπακλαβά και πιο χαριτωμένος σαν σχήμα, ο μπακλαβάς ρολό θα συνοδεύσει το κυριακάτικο τραπέζι σας, ή θα προσφερθεί σε μια γιορτή, κερδίζοντας μικρούς και μεγάλους!
για 40 κομμάτια περίπου
500 γραμ. καρυδόψιχα (χοντροκομμένη)
1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά (τριμμένη)
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σκόνη)
500-600 γραμ. φύλλο κρούστας
300 γραμ. βούτυρο γάλακτος
1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
για το σιρόπι
700 γραμ. ζάχαρη
1 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
3-4 ολόκληρα γαρίφαλα
1 μπαστουνάκι κανέλα
Ανακατεύετε σε βαθύ μπολ ή λεκάνη την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, το κονιάκ και την κανέλα.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε καθαρό πάγκο κουζίνας και παίρνετε τα δύο πρώτα τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και αλείφετε με πινέλο το επάνω φύλλο. Παίρνετε με ένα κουτάλι λίγο από το μίγμα της γέμισης και το τοποθετείτε κατά μήκος πάνω από τα φύλλα. Τυλίγετε τα φύλλα σε ρολό, πιέζοντας προς τα μέσα τις άκρες τους. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Αραδιάζετε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί και τα ραντίζετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και τα ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν καλά.
Στο μεταξύ, βράζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού για 4-5 λεπτά. Μόλις βγάλετε τα ρολά από το φούρνο, τα περιχύνετε με το σιρόπι. Τα αφήνετε για 10 λεπτά και τα γυρνάτε και από την άλλη πλευρά να σιροπιαστούν καλά. Κόβετε τα ρολά σε ροδέλες και σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά
Το μίγμα της καρυδόψιχας θα μπορούσατε να το κάνετε πιο γευστικό και να το διαφοροποιήσετε, προσθέτοντας 200 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα.
Παρουσιάστε τα ρολά μπακλαβά στο γιορτινό τραπέζι σας, αραδιασμένα σε πιατέλα και αν θέλετε, πασπαλισμένα με τριμμένο καρύδι και κανέλα.