Μια ξεχωριστή πρόταση για χαλβά, που διαφέρει από τον παραδοσιακό. Εκτός του ότι περιέχει τριμμένη καρυδόψιχα, έχει διαφορά και στην εκτέλεση, καθώς ψήνεται σε ταψί και σιροπιάζεται όπως ο μπακλαβάς.
για 12-14 άτομα
1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι (χοντρό)
1 ποτήρι νερού λάδι
1 ποτήρι νερό
2 ποτήρια νερού αλεύρι
λίγο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
τριμμένη καρυδόψιχα
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (σκόνη)
για το σιρόπι
2 ½ ποτήρια νερού
ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το νερό και το λάδι ώσπου να πάρουν μια βράση. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε λίγο αλάτι, το σιμιγδάλι, τη σόδα διαλυμένη μέσα στο κονιάκ, την κανέλα και τη ζάχαρη.
Αφήνετε για αρκετή ώρα, ώσπου να φουσκώσει το σιμιγδάλι και έπειτα ρίχνετε και τα καρύδια με το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη, που δεν θα σφίξει πολύ.
Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε καλά μέσα σ' αυτό το μίγμα του χαλβά. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη καρυδόψιχα και κόβετε το γλυκό σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Βάζετε το χαλβά να ψηθεί σε μέτριο φούρνο, ώσπου να πάρει χρώμα.
Μέχρι να ψηθεί ο χαλβάς, ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πετύχετε ένα ελαφρύ σιρόπι.
Βγάζετε το χαλβά από το φούρνο, τον αφήνετε να κρυώσει και τον σιροπιάζετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Μπορείτε να στολίσετε κάθε κομμάτι του χαλβά με μισό καρύδι (ψίχα) και να πασπαλίσετε την επιφάνειά του με κανέλα.