3.11.23

Μύδια σαγανάκι

Εκπληκτικός μεζές ούζου, ετοιμάζεται εύκολα και προσφέρει ιδιαίτερη απόλαυση στους καλοφαγάδες.

μια 4-6 άτομα
1 κιλό μύδια
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί
ντοματάκια κονκασέ
200 γραμ. τυρί φέτα
2 πιπεριές καυτερές (προαιρετικά)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Πλένετε πολύ καλά τα μύδια τρίβοντας με σκληρή βούρτσα το κέλυφός τους κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα αχνίζετε με λίγο νερό σε ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι και πετάτε όσα απ' αυτά παρέμειναν κλειστά. Κρατάτε μερικά μύδια με το κέλυφος για διακόσμηση και από τα υπόλοιπα κρατάτε μόνο την ψίχα τους.

Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι ή άλλο σκεύος και τσιγαρίζετε για λίγο τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα μύδια, ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και τα σβήνετε με το κρασί. Περιμένετε 2-3 λεπτά και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν τα μύδια και να πήξει η σάλτσα τους.

Λίγο πριν αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά ρίχνετε τη φέτα τριμμένη και το μαϊντανό. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε γιο 3-4 λεπτά ακόμα.

Σερβίρετε, διακοσμώντας με τα ολόκληρα μύδια που κρατήσατε και με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Χρόνος προετoιμασίας: 35 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά

Προσοχή: όταν ρίξετε τα μύδια στο σκεύος με το λάδι, δεν πρέπει να τα τσιγαρίσετε περισσότερο από 1-2 λεπτά, γιατί η ψίχα τους σκληραίνει.