Εντυπωσιακό φαγητό με απλά υλικά που κερδίζει τις εντυπώσεις εάν το διακοσμήσετε μετα εξωτερικά φύλλα αφού τα βράσετε μαζί με τις καρδιές.
για 6 άτομα
12 μεγάλες αγκινάρες
χυμό 1-2 λεμονιών
12-14 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
1 κουταλάκι σούπας πελτέ ντομάτας
50 γραμ. κουκουνάρι
λίγες σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
1 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Καθαρίζετε τις αγκινάρες αφαιρώντας τα εξωτερικά σκληρά φύλλα, το κοτσάνι και το εσωτερικό χνούδι. Τις τοποθετείτε για ½ ώρα σε λεκάνη με νερό όπου έχετε ανακατέψει αλάτι και το χυμό 1 λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Βάζετε τις αγκινάρες στραγγισμένες σε κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό και χυμό λεμονιού. Τις αφήνετε να βράσουν. Τις βγάζετε με προσοχή και τις τοποθετείτε ανάποδα σε πιατέλα, για να στραγγίσουν.
Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη γέμιση: ξεπλένετε το ρύζι με τρεχούμενο νερό, και το αφήνετε σε σουρωτήρι. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε για λίγο. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε, μέχρι να «γυαλίσει». Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και το αλατοπίπερο. Αφήνετε τη γέμιση να βράσει για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μισομαγειρευτεί το ρύζι. Εάν χρειαστεί, μπορείτε να ρίξετε και λίγο ζεστό νερό.
Τοποθετείτε τις αγκινάρες σε ταψί και, εάν θέλετε, τις στολίζετε τριγύρω με τα εξωτερικά φυλλαράκια τους. Τις γεμίζετε μία-μία με το μίγμα του ρυζιού και τις περιχύνετε με μπόλικο ελαιόλαδο. Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή κρύο. Είναι το ίδιο νόστιμο. Εάν θέλετε, πασπαλίζετε με επιπλέον φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά