11.11.23

Μπακλαβάς

Ενα από τα πιο αγαπημένα γλυκά ταψιού, ο μπακλαβάς είναι πάντα ευπρόσδεκτος, αλλά φυσικά η κατανάλωσή του αυξάνεται κυρίως τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων.

για 15 περίπου κομμάτια
3 φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα
300 γραμ. βούτυρο γάλακτος (λιωμένο)
500 γραμ. φύλλο κρούστας
½ κουτ. σούπας κανέλα (σκόνη)
½ κουτ. σούπας γαρίφαλο (σκόνη)
μερικά ολόκληρα γαρίφαλα ή αμύγδαλα (αποφλοιωμένα)

για το σιρόπι
250 γραμ. μέλι
450 γραμ. ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρίφαλα
1 φλούδα λεμονιού

Ζεματάτε και ξεφλουδίζετε (εάν θέλετε) τα αμύγδαλα, τα στεγνώνετε και τα χοντροκόβετε μέχρι να γίνουν σαν χοντρός τραχανάς (εάν βάλετε καρυδόψιχα αρκεί μόνο να την κοπανήσετε). Ρίχνετε σε μπολ την αμυγδαλόψιχα ή την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα ανακατεύετε.

Αλείφετε με βούτυρο ένα μικρό ταψί, στρώνετε 3-4 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα και πασπαλίζετε με το μίγμα της γέμισης. Σκεπάζετε με 1 φύλλο, το βουτυρώνετε και το πασπαλίζετε με το μίγμα της γέμισης. Κρατάτε 4 φύλλα κρούστας και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση. Τέλος, σκεπάζετε με τα φύλλα που κρατήσατε, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τον μπακλαβά σε ρομβοειδή κομμάτια. Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε κομματιού 1 ολόκληρο γαρίφαλο ή αμύγδαλο. Ραντίζετε την επιφάνειά του με λιωμένο βούτυρο. Ψήνετε τον μπακλαβά σε σιγανό φούρνο στους 175 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5-6 λεπτά. Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε αμέσως με το καυτό σιρόπι. Τον αφήνετε να κρυώσει και ξαναχαράζετε τα κομμάτια του, μέχρι να χωριστούν τελείως.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά

Μπορείτε να τον προσφέρετε σαν γλυκό κεράσματος αλλά και μετά από το χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.