Από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα, οι ζεστοί, φρεσκοψημένοι λουκουμάδες είναι πάντα λαχταριστοί!
για 12-14 άτομα
3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό (χλιαρό)
50 γραμ. νωπή μαγιά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
σπορέλαιο καλής ποιότητας (για το τηγάνισμα)
για το πασπάλισμα
κανέλα σκόνη
καρυδόψιχα (προαιρετικά)
για το σιρόπι
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
Διαλύετε τη μαγιά σε 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε στο μπολ του μίξερ. Προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Χτυπάτε όλα μαζί τα υλικά στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να πετύχετε ένα λείο χυλό (εάν χρειαστεί προσθέστε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι).
Τοποθετείτε το μπολ του μίξερ με τη ζύμη σε ζεστό σημείο της κουζίνας σας, σκεπασμένο με μια πετσέτα και το αφήνετε για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο ο χυλός και να κάνει φούσκες στην επιφάνεια.
Ετοιμάζετε συγχρόνως το σιρόπι, βάζοντας όλα μαζί τα υλικά σε κατσαρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε στην αρχή διαρκώς, να διαλυθούν καλά n ζάχαρη και το μέλι. Σιγοβράζετε το σιρόπι για 5-6 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά.
Ζεσταίνετε μπόλικο σπορέλαιο σε μια βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα και με κουτάλι παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης σαν μπαλάκια και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Με μια τρυπητή κουτάλα, πιέζετε τα μπαλάκια στο λάδι και τα τηγανίζετε για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσόξανθο χρώμα από όλες τις πλευρές. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Βγάζετε τους λουκουμάδες από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε τους λουκουμάδες ζεστούς, όλους μαζί σε πιατέλα ή σε μερίδες. Τους περιχύνετε με το σιρόπι και τους πασπαλίζετε με κανέλα. Εάν θέλετε μπορείτε να τους γαρνίρετε και με χοντροκομμένη καρυδόψιχα.
Χρόνος αναμονής: 60 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος τηγανίσματος: 10-12 λεπτά