Ιδιαίτεροι κεφτέδες, ένας μεζές λαχταριστός για να συνοδεύσετε το κρασί ή την μπύρα σας.
για 6 άτομα
½ κιλό κιμά
2 κολοκύθια (τριμμένα)
1 ποτήρι νερού πλιγούρι
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι (τριμμένο)
1 καυτερή πιπεριά (ψιλοκομμένη)
2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
λίγο φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 αβγά
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
αλεύρι και λάδι (για το τηγάνισμα)
Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε για λίγο το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια, μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν, ρίχνετε το γάλα και το πλιγούρι, ανακατεύετε και τα κατεβάζετε από τη φωτιά. Τα αφήνετε για μερικά λεπτά στην άκρη μέχρι το πλιγούρι να φουσκώσει και να απορροφήσει τα υγρά.
Στο μεταξύ, ρίχνετε τον κιμά σε βαθύ σκεύος και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μίγμα με το πλιγούρι. Ανακατεύετε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζετε το μίγμα και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.
Παίρνετε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθετε κεφτέδες. Αλευρώνετε τους κεφτέδες και ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα.
Τηγανίζετε τους κεφτέδες για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα από όλες τις πλευρές. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Τους σερβίρετε όσο είναι ακόμη ζεστοί, πασπαλισμένους εάν θέλετε, με φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου.
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Χρόνος τηγανίσματος: 15 λεπτά