Κλασικό κυριακάτικο φαγητό, που μπορείτε να συνοδεύσετε με σαλάτα φρέσκων λαχανικών.
για 6-8 άτομα
1.000-1.250 γρ. μοσχάρι (σε μερίδες)
400-500 γρ. κριθαράκι (μέτριο)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρέας να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι, ανακατεύετε για 1 λεπτό και ρίχνετε τα ντοματάκια ή τον πελτέ, λίγο ζεστό νερό, τη δάφνη και το αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Αδειάζετε το κρέας μαζί με τη σάλτσα του σε πήλινο σκεύος ή σε ταψί και προσθέτετε το κριθαράκι.
Αλατοπιπερώνετε και το κριθαράκι, ρίχνετε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό και βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε για ½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και το κριθαράκι. (Κατά τη διάρκεια του ψησίματος μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη ζεστό νερό).
Σερβίρετε το γιουβέτσι σε μερίδες, αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο, πασπαλισμένο με το τριμμένο τυρί.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1½ -2 ώρες
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος καλό θα ήταν να ανοίγετε πού και πού το φούρνο και να ανακατεύετε το κριθαράκι, φροντίζοντας να είναι πάντα μέσα στη σάλτσα και να ψηθεί ομοιόμορφα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κριθαράκι με κοφτό μακαρονάκι, χυλοπίτες ή κάποιο άλλο ζυμαρικό.