Θαυμάσιος πικάντικος ουζομεζές, που λέγεται και «γαύρος γαράτος».
για 6 άτομα
1 κιλό γαύρο
1 κεφάλι σκόρδο (ψιλοκομμένο)
ελαιόλαδο
ξίδι από λευκό κρασί
αλάτι χοντρό
κόκκινη καυτερή πιπεριά (ψιλοκομμένη)
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Πλένετε τα ψαράκια και τα καθαρίζετε αφαιρώντας τα εντόσθια και το κεφάλι τους. Τα ανοίγετε στη μέση χωρίς να χωριστούν εντελώς τα δύο μέρη τους και αφαιρείτε το μεσαίο κόκαλο. Τα βάζετε σε ρηχό ταψί και τα αλατίζετε με το χοντρό αλάτι. Τα αφήνετε για 1-2 ώρες.
Στη συνέχεια τα ξεπλένετε από το πολύ αλάτι και τα σκουπίζετε. Σε ένα μπολ βάζετε μια στρώση γαύρο και περιχύνετε με λίγο λάδι, ξίδι, ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό. Συνεχίζετε με δεύτερη στρώση γαύρου και λάδι, ξίδι, σκόρδο, μαϊντανό, μέχρι να τελειώσουν τα ψαράκια. (Ρίχνετε όσο λάδι και ξίδι χρειαστεί, έτσι ώστε να σκεπαστούν καλά τα ψάρια).
Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 μέρα τουλάχιστον πριν δοκιμάσετε το γαύρο.
Σερβίρετε τα ψαράκια με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψυγείου: 24 ώρες
Εάν θέλετε μπορείτε αντί για μαϊντανό να βάλετε κάποιο άλλο αρωματικό βότανο όπως δάφνη, ρίγανη ή θυμάρι.
Ακόμη, εάν το προτιμάτε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξίδι με χυμό λεμονιού.