Παραδοσιακή νοστιμότατη σαλάτα που φτιάχνεται σε όλη την Ελλάδα με διάφορες παραλλαγές.
για 6-8 άτομα
1 κιλό μελιτζάνες (φλάσκες)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 κόκκινες πιπεριές (κομμένες)
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
ξίδι
αλάτι, πιπέρι
Πλένετε τις μελιτζάνες, αφαιρείτε το κοτσάνι τους και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις βάζετε σε ταψάκι ή στη σχάρα του φούρνου σας και τις ψήνετε μια 45 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε. Πλένετε και καθαρίζετε τις πιπεριές αφαιρώντας το κοτσάνι και τους σπόρους τους και τις κόβετε κι αυτές σε κομμάτια.
Μόλις κρυώσουν οι μελιτζάνες τις ξεφλουδίζετε με μαχαίρι και τις κόβετε σε κομμάτια.
Ρίχνετε στο μπλέντερ τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Τα χτυπάτε μια λίγο όλα μαζί, ρίχνοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και τελευταίο το ξίδι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζετε τη μελιτζανοσαλάτα σε μπολ με καπάκι και την αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν τη σερβίρετε.
Τη διακοσμείτε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή με ροδέλες κόκκινης πιπεριάς.
Χρόνος προετοιμασίας: 50-60 λεπτά
Για να δώσετε στη σαλάτα σας πιο «απαλή» γεύση μπορείτε νο προσθέσετε στη συνταγή μερικές κουταλιές γιαούρτι σακούλας.
Για περισσότερη γεύση προσθέστε στα υλικά της συνταγής 1 χούφτα καρυδόψιχα.