H παστιτσάδα, με την αξεπέραστη νοστιμιά της, είναι μια χαρακτηριστική επτανησιακή συνταγή και σχεδόν ίδια με πολλά πιάτα που φτιάχνονται ακόμη και σήμερα στη Βενετία.
για 4 - 6 άτομα
1.000-1.250 γραμ. βοδινό ή μοσχαράκι σε μερίδες
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 2 κουταλιές πελτέ
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
4-5 σκελ. σκόρδο (ψιλοκ.)
1 κουταλιά σούπας μίγμα από μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κιλό μακαρόνια Νο 2
τριμμένη κεφαλογραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
Ζεσταίνετε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο με μία κουταλιά βούτυρο και ροδίζετε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για ένα λεπτό.
Ρίχνετε τα μπαχαρικά και τα αφήνετε λίγο να μυρίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς. «Σβήνετε» με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζετε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στο πακέτο τους. Τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο φρέσκο βούτυρο (ζεσταμένο). Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα, μοιράζετε από πάνω το κρέας, περιχύνετε με τη σάλτσα του κρέατος και πασπαλίζετε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Εάν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50-60 λεπτά
Μετά το τσιγάρισμα και αφού προσθέσετε και τα υπόλοιπα υλικά μπορείτε να συνεχίσετε το μαγείρεμα του κρέατος στο φούρνο και όχι στην κατσαρόλα.
Ακολουθώντας τις οδηγίες της συνταγής και παραλείποντας φυσικά το μοσχάρι, μπορείτε να φτιάξετε παστιτσάδα με κόκορα. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί με χοντροκομμένη αμυγδαλόψιχα.