Φτιάχνεται τις γιορτές και οφείλει τη θαυμάσια γεύση, μα και τη φήμη της, στο εξαιρετικό σιφνέικο μέλι.
για ταψί διαμέτρου 28 εκ.
για τη ζύμη
1 δόση ζύμη για γλυκιά τάρτα
για τη γέμιση
900 γραμ. μυζήθρα ανάλατη
1 ποτήρι νερού μέλι
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3-4 αβγά
για το πασπάλισμα
κανέλα σκόνη
Ετοιμάζετε τη ζύμη για γλυκιά τάρτα ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ
Αλευρώνετε τον πάγκο της κουζίνας σας και ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, υπολογίζοντας ότι πρέπει να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού.
Στο μεταξύ ρίχνετε σε βαθύ μπολ τη μυζήθρα μαζί με τη ζάχαρη και τα δουλεύετε με πιρούνι, έτσι ώστε να διαλυθούν οι σβώλοι της μυζήθρας. Προσθέτετε το μέλι, την κανέλα και ανακατεύετε. Τέλος ρίχνετε τα αβγά και ανακατεύετε καλά.
Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε πρώτα το φύλλο. Από πάνω αδειάζετε το μείγμα της γέμισης και στρώνετε την επιφάνειά του με κουτάλι, έτσι ώστε να είναι παντού ομοιόμορφο.
Βάζετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει η επιφάνειά της.
Μόλις τη βγάλετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά, πασπαλίζετε με κανέλα και την κόβετε σε κομμάτια.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 -50 λεπτά
Μια ωραία ιδέα είναι να πασπαλίσετε τη μελόπιτα με σουσάμι, πριν τη βάλετε στο φούρνο για ψήσιμο.