Αν έχετε την τύχη να βρείτε λαγό από κυνήγι, θα σας μείνει σαν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία!
για 6-8 άτομα
1 λαγός ή κουνέλι σε μερίδες (1 ½-2 κιλά)
800 γραμ στρογγυλά κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκ.)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκ.)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 2 κουταλιές πελτέ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ξίδι
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1-2 φύλλα δάφνης
2-3 κόκκους μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη
Πλένετε το κρέας και το βάζετε σε βαθιά λεκάνη με νερό και ξίδι. Το αφήνετε σε δροσερό μέρος για 3 ώρες. Το στραγγίζετε και το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τσιγαρίζετε με λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι τις μερίδες του κρέατος. Το βγάζετε από το τηγάνι και το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει. Στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίζετε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το κρέας, τα κρεμμύδια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, το κρασί, το ξίδι και την ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα αρωματικά και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με το λάδι του.
Μοιράζετε το κρέας και τα κρεμμυδάκια σε βαθιά πιάτα και σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
Χρόνος αναμονής: 3 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1-1 ½ ώρα
Εάν βρείτε λαγό από κυνήγι θα πρέπει να τον αφήσετε να «σιτέψει», τουλάχιστον 2-3 μέρες, σε μπολ με νερό, ξίδι και διάφορα μπαχαρικά (πιπέρι, μπαχάρι, ρίγανη κ. ά.), πριν τον μαγειρέψετε. Επιπλέον, θα χρειαστεί μαγείρεμα περισσότερη ώρα, γιατί το κρέας του είναι πιο σκληρό.