H στριφτή τυρόπιτα είναι πιο τραγανή από την κλασική και κόβεται εύκολα σε μπουκίτσες.
για ταψί διαμ. 28 εκ.
½ κιλό φύλλο κρούστας
1 κιλό τυρί φέτα
2-3 αβγά
πιπέρι
βούτυρο λιωμένο
1 αβγό για επάλειψη
σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Τρίβετε τη φέτα με τα χέρια σας ή με πιρούνι σε βαθύ μπολ. Χτυπάτε τα αβγά με τον αβγοδάρτη και τα ρίχνετε μέσα στο μπολ. Προσθέτετε το πιπέρι και ανακατεύετε.
Βουτυρώνετε το ταψί και ανάβετε το φούρνο της κουζίνας σας στους 180 βαθμούς, για να τον προθερμάνετε.
Απλώνετε τα φύλλα σε καθαρό πάγκο. Παίρνετε ένα φύλλο, το αλείφετε με λίγο βούτυρο και βάζετε στην άκρη του και κατά μήκος, λίγη από τη γέμιση. Τυλίγετε το φύλλο σφιχτά σε ρολό και το τοποθετείτε κουλουριασμένο στο κέντρο του ταψιού, σα να φτιάχνετε μια σπείρα. Βουτυρώνετε και γεμίζετε το επόμενο φύλλο. Το βάζετε στο ταψί, τυλίγοντάς το γύρω από το πρώτο φύλλο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Περιχύνετε την πίτα με λίγο ακόμη βούτυρο, την αλείφετε με το αβγό ελαφρά χτυπημένο και εάν θέλετε την πασπαλίζετε με σουσάμι.
Την ψήνετε στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά
Σε αυτή την τυρόπιτα δεν χρειάζεται να βάλετε αλάτι, γιατί η φέτα είναι πολύ αλμυρό τυρί.
Μπορείτε να αρωματίσετε την τυρόπιτά σας, με κάποιο φρεσκοκομμένο αρωματικό όπως δυόσμο, μαϊντανό ή άνηθο.