Το μυδοπίλαφο, μια αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή, ταιριάζει με ένα ελαφρύ λευκό κρασί.
για 4-6 άτομα
1 ½ κιλό μύδια
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
4-5 ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Καθαρίζετε τα μύδια, βουρτσίζοντάς τα ένα-ένα κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο νερό και τα αφήνετε να αχνιστούν για 5 λεπτά περίπου και να ανοίξουν. Πετάτε όσο από αυτά δεν άνοιξαν. Τα σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό τους χωριστά.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να «γυαλίσει». Προσθέτετε τις ντομάτες και στη συνέχεια λίγο-λίγο το ζουμί από τα μύδια και το νερό ή το ζωμό των λαχανικών. Σιγοβράζετε το ρύζι για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να πιει τα υγρά του.
Κατόπιν ρίχνετε τα μύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο και αλατοπιπερώνετε. Τα σιγοβράζετε όλα μαζί για 5-10 λεπτά ακόμη και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Σκεπάζετε το φαγητό με καθαρή υγρή πετσέτα και το αφήνετε να σταθεί για ½ ώρα τουλάχιστον, πριν το σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά
Για να τρώγεται με μεγαλύτερη ευκολία το μυδοπίλαφο, μπορείτε αν θέλετε να πετάξετε το κέλυφος των μυδιών κρατώντας μερικά για διακόσμηση και να χρησιμοποιήσετε μόνο το ψαχνά τους.