Πίτα με γλυκιά κρέμα, πολύ νόστιμη και δημοφιλής, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων.
για 10 άτομα
5 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι
3 αβγά
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)
500 γραμ. φύλλο κρούστας (για γλυκά)
3/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο (λιωμένο)
για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα (σε σκόνη)
Σε κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα βράζετε, ανακατεύοντας διαρκώς στην αρχή μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Μόλις βράσει το γάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αρχίζετε να ρίχνετε από ψηλά και σιγά-σιγά το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνεχώς με σπάτουλα, για να μη σας σβολιάσει το σιμιγδάλι. Αφήνετε το μείγμα να πάρει αρκετές βράσεις μέχρι να έχει τη μορφή πυκνής κρέμας.
Κατεβάζετε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά, τα ρίχνετε στην κρέμα, ανακατεύετε με σύρμα και την αφήνετε να κρυώσει καλά, πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε 6-7 από τα φύλλα κρούστας, τα οποία αλείφετε ένα-ένα με το λιωμένο βούτυρο.
Απλώνετε την κρέμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα, ισιώνοντας την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού ομοιόμορφα. Τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα επίσης ένα-ένα.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, φροντίζοντας να μη φτάσετε στην κρέμα. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε την μπουγάτσα στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Μόλις βγάλετε την μπουγάτσα σας από το φούρνο, την κόβετε σε κομμάτια και την αφήνετε να κρυώσει. Τη σερβίρετε πασπαλισμένη με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύσμα του φρούτου με βανίλια και να δώσετε ξεχωριστό άρωμα και γεύση στην κρέμα της μπουγάτσας σας.