Νοστιμότατο γλύκισμα που προέρχεται από την Ήπειρο. Ωστόσο, έχει κατακτήσει τις καρδιές όλων όσων αγαπούν τα σιροπιαστά γλυκά, σε όλη την Ελλάδα.
για 8 άτομα
½ κιλό φύλλο κανταΐφι
200 γραμ. φύλλο μπακλαβά
1 φλιτζ. τσαγιού ψίχα καρυδιών
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 αβγό
κανέλα
για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
400 γραμ. ζάχαρη
φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
λίγα γαρίφαλα
κανέλα
Κοπανίζετε τα καρύδια, να γίνουν σαν χοντρός τραχανάς. Τα βάζετε σε λεκάνη, προσθέτετε τη ζάχαρη, το αβγό και την κανέλα και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα.
Βουτυρώνετε το ταψί (που πρέπει να είναι διαστάσεων αναλόγων με την ποσότητα των υλικών) και στρώνετε ένα-ένα, και αφού πριν τα βουτυρώσετε, τα μισά φύλλα του μπακλαβά που πρέπει να καλύπτουν και τα πλαϊνά του ταψιού και να εξέχουν γύρω- γύρω.
Στρώνετε από πάνω το μισό κανταΐφι, αφού προηγουμένως το ανοίξετε πάνω σε καθαρό τραπέζι. Τοποθετείτε επάνω το μείγμα τού καρυδιού, φροντίζοντας να είναι παντού ισοπαχής η στρώση και το σκεπάζετε με το άλλο μισό κανταΐφι.
Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των κάτω φύλλων του μπακλαβά (που εξέχουν από τα χείλη του ταψιού) και τις βουτυρώνετε, πιέζοντας για να κολλήσουν επάνω στο κανταΐφι. Σκεπάζετε από πάνω μετα υπόλοιπα φύλλα του μπακλαβά (βουτυρωμένα ένα- ένα), χαράζετε μπακλαβαδωτά τα επάνω φύλλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά σε κατσαρόλα, για 5 λεπτά περίπου.
Περιχύνετε το γλυκό με το σιρόπι αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Το αφήνετε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει και στη συνέχεια το κόβετε σε κομμάτια. Διατηρείται εκτός ψυγείου.
Χρόνος προετοιμασίας: 50-60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
2 ποτήρια νερό
400 γραμ. ζάχαρη
φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
λίγα γαρίφαλα
κανέλα
Κοπανίζετε τα καρύδια, να γίνουν σαν χοντρός τραχανάς. Τα βάζετε σε λεκάνη, προσθέτετε τη ζάχαρη, το αβγό και την κανέλα και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα.
Βουτυρώνετε το ταψί (που πρέπει να είναι διαστάσεων αναλόγων με την ποσότητα των υλικών) και στρώνετε ένα-ένα, και αφού πριν τα βουτυρώσετε, τα μισά φύλλα του μπακλαβά που πρέπει να καλύπτουν και τα πλαϊνά του ταψιού και να εξέχουν γύρω- γύρω.
Στρώνετε από πάνω το μισό κανταΐφι, αφού προηγουμένως το ανοίξετε πάνω σε καθαρό τραπέζι. Τοποθετείτε επάνω το μείγμα τού καρυδιού, φροντίζοντας να είναι παντού ισοπαχής η στρώση και το σκεπάζετε με το άλλο μισό κανταΐφι.
Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των κάτω φύλλων του μπακλαβά (που εξέχουν από τα χείλη του ταψιού) και τις βουτυρώνετε, πιέζοντας για να κολλήσουν επάνω στο κανταΐφι. Σκεπάζετε από πάνω μετα υπόλοιπα φύλλα του μπακλαβά (βουτυρωμένα ένα- ένα), χαράζετε μπακλαβαδωτά τα επάνω φύλλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά σε κατσαρόλα, για 5 λεπτά περίπου.
Περιχύνετε το γλυκό με το σιρόπι αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Το αφήνετε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει και στη συνέχεια το κόβετε σε κομμάτια. Διατηρείται εκτός ψυγείου.
Χρόνος προετοιμασίας: 50-60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά