Πολυαγαπημένο σιροπιαστό γλυκό, με πλούσια γεύση, είναι πάντα ευπρόσδεκτο.
για 10 άτομα
300 γραμ. κανταΐφι
½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα
1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής
για το σιρόπι
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
για το γαρνίρισμα
500 ml κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
χοντροτριμμένο αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης
Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ και την αφήνετε να κρυώσει.
Ανοίγετε το φύλλο κανταΐφι σε καθαρό πάγκο κουζίνας, βουτυρώνετε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 30x20 εκ. και το στρώνετε πιέζοντάς το ελαφρά με τα δάχτυλα, ώστε να γίνει μια στρώση ισοπαχής και ίδιας πυκνότητας παντού (ούτε πολύ χαλαρό, ούτε σφιχτά πατικωμένο). Σκορπάτε στην επιφάνειά του την αμυγδαλόψιχα.
Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του.
Βράζετε για 5 λεπτά περίπου το νερό με τη ζάχαρη και σιροπιάζετε το χλιαρό κανταΐφι με καυτό σιρόπι. Σκεπάζετε το ταψί και αφήνετε το κανταΐφι να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξετε μια αφράτη σαντιγί.
Σκεπάζετε το ταψί και στρώνετε πάνω από το κανταΐφι την κρέμα ζαχαροπλαστικής, ισιώνοντας την επιφάνειά της με σπάτουλα. Από πάνω σκεπάζετε με τη σαντιγί (εάν το προτιμάτε μπορείτε να τη βάλετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με οδοντωτό κορνέ και να κάνετε σχέδια).
Διακοσμείτε το γλυκό με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και το φυλάτε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά