Ιδανικό επιδόρπιο, για να περιποιηθείτε τους καλεσμένους σας κυρίως τους ενήλικες που πάντα προτιμούν τα ελαφρά γλυκά.
για 6 άτομα
6 αχλάδια των 100 γραμ. (όχι υπερβολικά γινωμένα)
1/3 λίτρου κόκκινο κρασί
100 γραμ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
φλούδα 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού
300 γραμ. δαμάσκηνα ξερά
Ξεφλουδίζετε τα αχλάδια και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους από το κάτω μέρος, χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο με το οποίο αδειάζετε τα μήλα.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα 2/3 του κρασιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα του φρούτου. Τα αφήνετε όλα μαζί να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Μόλις γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι, ρίχνετε τα αχλάδια και τα αφήνετε να βράσουν.
Τα σκεπάζετε μέσα στην κατσαρόλα μ’ ένα πιάτο, για να μην ανεβαίνουν στον αφρό. Ελέγχετε αν είναι έτοιμα, τρυπώντας τα με τη μύτη ενός μαχαιριού.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζετε το υπόλοιπο κρασί και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Προσθέτετε τα δαμάσκηνα και τα αφήνετε να πάρουν μια-δυο βράσεις.
Όταν κρυώσουν, σερβίρετε από ένα αχλάδι και μερικά δαμάσκηνα σε κάθε πιάτο και τα περιχύνετε με το ωραίο κόκκινο σιρόπι.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
Είναι ένα νόστιμο και ελαφρύ επιδόρπιο που μπορείτε να το σερβίρετε μετά από ένα χειμωνιάτικο γεύμα ή δείπνο.