Είναι ο αγαπημένος μεζές των απανταχού μερακλήδων! Έρχεται πρώτο στη λίστα των πασχαλινών εδεσμάτων. Ψήνεται συνήθως δίπλα στο σουβλιστό αρνί και επειδή ψήνεται γρηγορότερα τρώγεται και πρώτο.
για 10-12 άτομα
1 ή 2 συκωταριές 2 κιλών περίπου από αρνί ή κατσίκι (μαζί με τα έντερα)
αλάτι, πιπέρι
ξίδι
αλάτι
ρίγανη
Καθαρίζετε προσεκτικά τα εντεράκια, γυρίζοντάς τα από την ανάποδη, με τη βοήθεια μιας μικρής σούβλας ή ακόμη καλύτερα με ένα μολύβι. Τα ξεπλένετε και τα αφήνετε για λίγη ώρα σε μπόλικο νερό, μαζί με ξίδι και χοντρό αλάτι.
Πλένετε καλά τα εντόσθια και τα κόβετε σε κομμάτια. Τα αφήνετε να στραγγίσουν και τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Καθαρίζετε τη σούβλα και περνάτε τα εντόσθια: πρώτα 1-2 κομμάτια συκώτι, μετά πνευμόνι, καρδιά και σπλήνα, γλυκάδια και πάλι από την αρχή, μέχρι να τελειώσουν όλα.
Τρυπάτε την άκρη των εντέρων με τη μύτη της σούβλας και γυρίζοντάς τα, τα τυλίγετε καλά και σφιχτά γύρω από τα εντόσθια, μέχρι να τα καλύψετε καλά χωρίς κενά.
Ψήνετε το κοκορέτσι στα κάρβουνα ή σε ηλεκτρική ψησταριά, γυρίζοντας τη σούβλα, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ζεστό.
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος:1 ½ -2 ώρες
Για μεγαλύτερη νοστιμιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη μπόλια (σκέπη) του αρνιού. Θα τυλίξετε το κοκορέτσι πρώτα με αυτήν και μετά με τα εντεράκια.
Εάν δεν διαθέτετε εξωτερικό χώρο για ψησταριά, μπορείτε να μοιράσετε τα υλικά σε μικρές σούβλες και να τα ψήσετε στο φούρνο της κουζίνας σας.
Οι συκωταριές πρέπει να προέρχονται από μικρής ηλικίας ζώο, γιατί έτσι το κοκορέτσι σας θα γίνει πιο τρυφερό και νόστιμο.