Το γιαούρτι χαρίζει μια μοναδικά ανάλαφρη γεύση σε αυτό το νοστιμότατο κλασικό γλύκισμα, που ετοιμάζεται σχετικά εύκολα και έχει φανατικούς θαυμαστές όλων των ηλικιών.
για ταψί διαμ. 28 εκ.
150 γραμ. βούτυρο
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4-5 αβγά
250 γραμ. γιαούρτι
4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
για το σιρόπι
3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2-3 φλιτζ. τσαγιού νερό
ξύσμα και χυμό ½ λεμονιού
Βουτυρώνετε το ταψί και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σπάτε τα αβγά και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 5-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Στα μεταξύ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια σε πυκνή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη.
Σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε στο μπολ με το βούτυρο και τη ζάχαρη, τους κρόκους, το γιαούρτι και το ξύσμα του λεμονιού. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί, στη δυνατή ταχύτητα. Κατόπιν, χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, εναλλάξ με τη μαρέγκα. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζετε το μίγμα στο ταψί και το τοποθετείτε στο φούρνο. Ψήνετε το γλυκό στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου. Ταυτόχρονα φτιάχνετε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να «δέσει» ελαφρά το σιρόπι.
Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο περιμένετε 5 λεπτά και στη συνέχεια το κόβετε σε κομμάτια και το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Μόλις κρυώσει και ρουφήξει όλο το σιρόπι μπορείτε να το βγάλετε σε πιατέλα.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά
Εάν δεν καταναλωθεί την ίδια μέρα μπορείτε, αφού κρυώσει καλά, να το φυλάξετε σκεπασμένο στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Εάν το προτιμάτε, μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπιασμα του γλυκού και να φτιάξετε ένα απλό κέικ με γιαούρτι αφού είναι θαυμάσιο και σκέτο. Σε αυτή την περίπτωση να γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη ή άσπρο γλάσο.