1 ½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι (μακρύκοκκο)
1 κονσέρβα τόνου (σε λάδι ή νερό)
2 μέτριες ντομάτες
1 πιπεριά πράσινη
3-4 τρυφερά μαρουλόφυλλα
1-2 καρότα
μερικές ελιές
1 κουταλιά κάπαρη
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
καλής ποιότητας ξίδι από λευκό κρασί
αλάτι
Ετοιμάζετε το ρύζι και το βράζετε σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία του, φροντίζοντας να μην παραβράσει.
Το στραγγίζετε και, όπως είναι μέσα στο τρυπητό, το κρατάτε λίγο κάτω από τη βρύση να ξεπλυθεί και το αφήνετε να στραγγίσει καλά. Το αδειάζετε σε βαθύ σκεύος ή σαλατιέρα και το ανακατεύετε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
Στραγγίζετε την κονσέρβα του τόνου και τον κόβετε με πιρούνι σε μικρά κομμάτια. Τον ρίχνετε στο ρύζι.
Πλένετε τις ντομάτες, την πιπεριά, τα καρότα και τα μαρουλόφυλλα και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνετε και αυτά στο ρύζι μαζί με το μαϊντανό.
Προσθέτετε τις ελιές και την κάπαρη και ανακατεύετε το μίγμα της σαλάτας σας, να αναμιχθούν καλά τα υλικά της.
Αναμιγνύετε σε μπολάκι το ελαιόλαδο με το ξίδι και το αλάτι και περιχύνετε με αυτό το μίγμα τη σαλάτα σας. Σερβίρετε αμέσως.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τον τόνο με αντσούγιες σαρδέλα η πέστροφα αλλά και να προσθαφαιρέσετε διάφορα λαχανικά της αρεσκείας σας.