Πρωτότυπα κανταϊφάκια με τυρί. Μικρές γευστικές απολαύσεις, που θα σας ενθουσιάσουν. Αξίζει να τα δοκιμάσετε!
για 20-25 κομμάτια
½ κιλό φύλλο κανταΐφι
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο (λιωμένο)
½ κιλό ανθότυρο
1 ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 βανίλιες
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
λίγη μαστίχα Χίου κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού φιστίκι Αιγίνης (ανάλατο)
για το σιρόπι
3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού
Ρίχνετε σε μπολ ή λεκάνη το ανθότυρο και το λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τη μαστίχα και τη βανίλια, και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα.
Λιώνετε το βούτυρο και αφού γίνει χλιαρό, βουτάτε μέσα τα χέρια σας και με βουτυρωμένα τα χέρια παίρνετε λίγο-λίγο το κανταΐφι και το ανοίγετε να αραιώσει.
Παίρνετε μια ποσότητα που να καλύπτει περίπου την παλάμη σας, τοποθετείτε στο κέντρο της 1 κουταλιά από το μίγμα της γέμισης και τυλίγετε σε ρολό. Μεταφέρετε το ρολό σε βουτυρωμένο ταψί και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Ψήνετε τα γλυκά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού, για 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Κατεβάζετε από τη φωτιά, αφαιρείτε τη φλούδα και προσθέτετε το χυμό λεμονιού.
Περιχύνετε τα κρύα κανταϊφάκια με το ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Τα αφήνετε να κρυώσουν και να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Τα σερβίρετε με παγωτό καϊμάκι ή κάποιο γλυκό κουταλιού όπως το βύσσινο.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά