Ωραίο καλοκαιρινό φαγητό, νόστιμο και χορταστικό.
για 6 άτομα
12 κρεμμύδια ξερά
600 γραμ. κιμάς
1 κουτί ντοματ. κονκασέ
100 γραμ. μπέικον (ψιλοκομ.)
1 φλιτζ. τσαγιού κίτρινο σκληρό τυρί (τριμμένο)
¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομ.)
2-3 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένα)
1 φλιτζ. τσαγιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
αλάτι, μαύρο και ροζ πιπέρι
λίγη ζάχαρη
100 γραμ. κίτρινο σκληρό τυρί (τριμμένο)
1-2 κουτ. σούπας φρυγανιά (τριμμένη)
Διαλέγετε κρεμμύδια (στρογγυλά και ομοιόμορφα) και κόβετε τις ρίζες τους χωρίς να τα καθαρίσετε. Τα βράζετε σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι για 20 λεπτά, τα ρίχνετε σε κρύο νερό και τα στραγγίζετε. Τα καθαρίζετε, κόβετε από πάνω οριζόντια μια φέτα και προσεκτικά αφαιρείτε με τα χέρια ή με μαχαίρι το εσωτερικό τους, δημιουργώντας μια λακκούβα.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι που αφαιρέσατε και το τσιγαρίζετε με το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνετε το μπέικον και τσιγαρίζετε για λίγο ακόμη. Σβήνετε με το μισό κρασί, ανακατεύετε, προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλατοπίπερο, ζάχαρη, το δυόσμο και το μαϊντανό. Βράζετε μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του. Απομακρύνετε τον κιμά από τη φωτιά, προσθέτετε το τυρί, ανακατεύετε και γεμίζετε τα κρεμμύδια με λίγο από το μίγμα.
Πασπαλίζετε τη γέμιση με τριμμένο τυρί. Αναμειγνύετε σε μπολ το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας με το υπόλοιπο κρασί, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, λίγο νερό και λίγη ζάχαρη. Ρίχνετε το μίγμα στο ταψί και πασπαλίζετε τα κρεμμύδια με την τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό για άλλα 10-15 λεπτά να ροδίσει. Σερβίρεται ζεστό και, εάν θέλετε, το πασπαλίζετε με μαϊντανό και τριμμένο ροζ πιπέρι.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα