1.12.23

Γλυκό κυδώνι

Μαζί με ένα δροσερό ποτήρι νερό, είναι ένα από τα καλύτερα κεράσματα καλωσορίσματος!

για 2 κιλά γλυκό
1 κιλό κυδώνια
χυμό 1 λεμονιού
4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 ½-3 φλιτζ. τσαγιού νερό
λίγη αρμπαρόριζα

Καθαρίζετε τα κυδώνια αφαιρώντας τις φλούδες τους και τα τρίβετε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, πετώντας τα κουκούτσια τους.

Ρίχνετε τα τριμμένα κυδώνια σε ένα μπολ και τα περιχύνετε αμέσως με το χυμό λεμονιού και λίγο από το νερό, για να μη σας μαυρίσουν.

Στο μεταξύ βάζετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο νερό με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά στην αρχή, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και σιγοβράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου, για να «δέσει» ελαφρά.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τα κυδώνια και τα σιγοβράζετε όλα μαζί μέχρι να «δέσει» καλά το γλυκό. Λίγο πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνετε την αρμπαρόριζα.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά, αφαιρείτε την αρμπαρόριζα και το μοιράζετε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Διατηρείται σε δροσερό σημείο της κουζίνας σας ή ακόμη καλύτερα στο ψυγείο.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά

Για να μη «ζαχαρώσει» το γλυκό σας, ιδιαίτερα εάν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε το 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη με γλυκόζη.