Εύγευστη και δροσερή, η σπιτική βυσσινάδα είναι το αγαπημένο μας αναψυκτικό τους καλοκαιρινούς μήνες.
για 2 λίτρα σιρόπι
2 ½ -3 κιλά βύσσινα
ζάχαρη (περίπου 3 κιλά)
χυμό 1 λεμονιού
Πλένετε τα βύσσινα και αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια τους. Τα ρίχνετε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών και τα χτυπάτε για λίγο, μέχρι να γίνουν πουρές.
Βάζετε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα ή μεταλλικό μπολ με καπάκι και τον αφήνετε στο ψυγείο για 1 ημέρα.
Περνάτε τον πουρέ από ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι, πατώντας τον καλά με ξύλινο κουτάλι για να στραγγίσει και να βγει όλος ο χυμός των βύσσινων.
Βάζετε το χυμό σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τη ζάχαρη (η αναλογία θα πρέπει να είναι 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός για ½ κιλό ζάχαρη). Ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει μέχρι να «δέσει», για 7 λεπτά περίπου.
Αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνειά του και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια βάζετε τη βυσσινάδα σε καλά αποστειρωμένα μπουκάλια με καπάκι και τα αφήνετε στο ψυγείο.
Σερβίρετε τη βυσσινάδα βάζοντας 2-3 κουτ. σούπας σιρόπι σε κάθε ποτήρι, αραιωμένο με παγωμένο νερό και μερικά παγάκια.
Χρόνος αναμονής: 24 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Για ωραία παρουσίαση μπορείτε να βάλετε στα χείλη του ποτηριού που θα σερβίρετε τη βυσσινάδα σας, 2 βύσσινα, όταν φυσικά είναι στην εποχή τους.
2 ½ -3 κιλά βύσσινα
ζάχαρη (περίπου 3 κιλά)
χυμό 1 λεμονιού
Πλένετε τα βύσσινα και αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια τους. Τα ρίχνετε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών και τα χτυπάτε για λίγο, μέχρι να γίνουν πουρές.
Βάζετε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα ή μεταλλικό μπολ με καπάκι και τον αφήνετε στο ψυγείο για 1 ημέρα.
Περνάτε τον πουρέ από ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι, πατώντας τον καλά με ξύλινο κουτάλι για να στραγγίσει και να βγει όλος ο χυμός των βύσσινων.
Βάζετε το χυμό σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τη ζάχαρη (η αναλογία θα πρέπει να είναι 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός για ½ κιλό ζάχαρη). Ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει μέχρι να «δέσει», για 7 λεπτά περίπου.
Αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνειά του και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια βάζετε τη βυσσινάδα σε καλά αποστειρωμένα μπουκάλια με καπάκι και τα αφήνετε στο ψυγείο.
Σερβίρετε τη βυσσινάδα βάζοντας 2-3 κουτ. σούπας σιρόπι σε κάθε ποτήρι, αραιωμένο με παγωμένο νερό και μερικά παγάκια.
Χρόνος αναμονής: 24 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Για ωραία παρουσίαση μπορείτε να βάλετε στα χείλη του ποτηριού που θα σερβίρετε τη βυσσινάδα σας, 2 βύσσινα, όταν φυσικά είναι στην εποχή τους.